Iraklio [Heraklion]: Arheološki muzej

Arheoliški muzej Herakliona (Heraklion Archeological Museum) je jedna od destinacija koje ne bi trebali da propustite, kada posetite ostrvo Krit.

Disk iz Festosa, Arheoloski muzej u Iraklionu, Krit
Tajanstveni Disk iz Festosa
SERVISNE INFORMACIJE 

Pristupačno za osobe sa posebnim potrebama.
Nalazi se na Trgu Slobode (Plateia Eleftherias) na kojoj su brojna autobuska (lokalni) stajališta i atubus za Knosos (linija br. 2).
Ako dolazite autobusom iz drugog mesta, sa KTEL glave autobuske stanice možete prošetati do muzeja (trebace vam oko 10 minuta).
Ako dolazite automobilom. Oko muzeja se nalaze brojni privatni i javni parkinzi. Cena je od 1,5 do 3 evra po satu. 


Adresa: Xanthoudidou Street 1, Iraklio 712 02, Greece
Tel: +30 281 027 9000
Radno vreme * proverite! : 
Od 1. novembra do 31. marta: 8h - 17h
Ponedeljkom 12:30 - 17h
Od 1. jula do 31.  oktobra: 8h - 19h
Ponedeljkom: 12:30 - 19h
Neradni dani : 6. mart - 5. juni - 18. april - 18. maj - poslednji vikend u septembru - svaka prva subota od 1. novemra do 31. marta -  28. oktobar

Cena karte: 4 evra, za decu 2 evra
Sugestija: karta za Arheološki muzej Heraklion i Knosos je 10 evra. Knosos je veoma blizu (linija br.2, cena karte 1.20 evra, stanica na trgu kod muzeja) i dobro je posle muzeja otići tamo (naročito je dobro posle 17h kada prestaju neverovatne gužve grupnih tura, te možete na miru da razgledate, fotografišete, uživate u tragovima prošlosti).
Opis eksponata: na grčkom i engleskom jeziku

Fotografisanje: dozvoljeno, bez blica. Upotreba kamere sa stativom dozvojena uz doplatu.
 Muzeji grada Herakliona na Google Map -i http://bit.ly/RfbD6s
Ja bih ovako provela dan u Heraklionu :
zidine, centar, crkve, muzeji na obali  (Prirodnjački i Istorijski) Venecijanska luka i  za kraj ostavila posetu ovom muzeju i završila sa Knosos-om. Otprilike 5 sati po gradu, 2 sata u Arjheološkom muzeju i 2 sata u Knosos-u.

*p.s. veći deo muzeja ni ove godine neće biti dostupan javnosti zbog renoviranja, ali je naznačaniji deo stalne postavke dostupan posetiocima

ARHEOLOŠKI MUZEJ U IRAKLIU

Arheolički muzej u Irakliu (Heralion) je jedan od najvažnijih muzeja ne samo u  Grčkoj, već i u Evropi. U njemu je postavka najveće i najveličanstvenije kolekcije Minojske umetnosti i kulture.  Muzej poseduje 15 000 eksponata od Neolitskog perioda sve do Grčko - rimskog perioda.Mođe se reći da hronoliški pokriva 5 500 godina istorije. Najbrojnija je kolekcija predmeta prve evropske civilozacije - Minojske.

Prošle godine je bila postavka u pomoćnim prostorijama muzeja. Postavka je uključivala 450 najznačajnijih predmeta. Pre 7 godina nisam imala digitalni foto aparat, te vam ne mogu preneti slikom zaista snažne impresije koje su predmeti i priča o njima ostavili na mene. 

The Heraklion Archaeological Museum, Crete
Specifični kostimi monjskih žena
Dok se šetate i posmatrate predmete koje je ljudska ruka stvorila pre više od  5000 godina, ne može a da vam ne zastane dah i da se ne zamislite ... Pre nego što posetite muzej, pročitatjte nešto o Minojskoj civilizaciji. Prokrstarite Net-om i pogledajte šta kako su drugi ljudi doživeli susret sa drevnom kulturom. 
Kao što uvek kažem - onda tanjir neće više biti samo tanjir, a kamen neće biti samo kamen, već će dobiti  drugi dublji smisao i biće vam drago da ste ga videli i što znate priču o njemu. 
A kada se vratite u svoj grad i kada želite da kažete zanimljivu priču prijateljima ili  kada dobijete unučiće ... pričajte o neki davnim vremenima, nekom kamenju koje je bilo nečija kuća, o nekom biku koji je mučio mlade Minojce i nekoj vazi u kojoj su Minojci čuvali maslinovo ulje za ples pred svojim Bogovima. 

Zgrada muzeja je sagrađena je između 1937-40.god. projektovao ju je arhitekta Patroklos Karantinos na mestu gde se ranije nalazio rimokatoličkog samostan Svetog Franje, a koji je uništena u zemljtresu 1856.

Zvanični sajt Arheološkog muzeja je ovde, na žalost on ne pokazuje veličinu i vrednost koju ima ovo mesto ...

U Arheološkom muzeju ćete videti: Boginju plodnosti iz doba Neolita, minijaturne glinene skulpture napravljene pre viče od 5 500 godina. kako su izgledale kuće i palate u Mnijsko doba, Kamares keramiku, Disk iz Festosa (pisan linearnim B pismom, i još uvek se naučnici muče da rastumače šta je napisano na njemu ), figure božanstava, predmete iz svakodnevnog života (posude, oruđe i veoma malo oružja)... primere Linearnog A i Linearnog B pisma,  nadgrobne sarkofage i freske pronađene u Festosu, Knosou, zlatni nakit iz Malie (arheoliškog muzeja na otvorenom blizu Herakliona - još jedno prilično zanimljivo i važno mesto), skulpture iz grčko rimskog razdoblja...

Minojska civilizacija je živela na Kirtu u periodu od 3000-1600 pne
Dostupni podaci pokazuju da je minosjko društvo više vrednovalo lepotu i gracioznost, od ratova i vojne moći. Može se zaključiti da u tom društvu nije bilo velikog jaza između bogatih i siromašnih i da su žene imale važan (ako ne i najvažniji) položaj u društvu, za razliku od društava koja su zamenila minojsko, poput militarističke Mikenske kulture .

A sada vas prepuštam kratkoj šetnji po muzeju.


Posude sa cvetnim i morskim motivima
POsude sa cvetnim i morskim motivima





Zmijska boginja ili svestenica u ritualu
Zmijska boginja ili svestenica u dok izvodi ritual 

Preskakač bika, figurica od kostinađena u Knososu koja datira iz 1500 B.C
Preskakač bika, figurica od kostinađena u Knososu koja datira iz 1500 B.C.

Oruđe i oružje u bronzi od 1700 BCE do 1450 BCE
Oruđe i oružje u bronzi od  from 1700 BCE do 1450 BCE

Minojska posuda za piće u obliku bika
Minojska posuda za piće u obliku bika

Nakit
Nakit iy doba Minojske civilizacije

Fresak na sarkofagu

Freska iz palate u Knososu  (1600-1450 pne) detalj, Preskakanje bika
Freska iz palate u Knososu  (1600-1450 pne), Preskakanje bika

Bull leaping fresco(1600-1450 BC) from Knossos palace, acrobats leaping across a bull
Freska iz palate u Knososu  (1600-1450 pne) detalj, Preskakanje bika

Freska iz palate u Knososu  (1600-1450 pne) detalj, Preskakanje bika , Muzej Heraklion
Freska iz palate u Knososu  (1600-1450 pne) detalj, Preskakanje bika

Arheoloski muyej u Irakliu, Hrekalion, harvester vaza
Harvester vaza












Statue of Isis-Persephone holding a sistrum (left) Zeus-Seraphis(right)
Levo Izis-Persefina u ruci drži sistrum , levo Zevs - Serafis

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...