Plaže u oblasti Retimno

* deo posta Letovanje u Retimnu. Šta obići?
Kratak opis plaža u Retimnu i okolini.
1. RETIMNO GRADSKA plaža

Retimno gradska plaza- Ostrvo Krit, Kreta
Retimno, gradska plaža. Photo: veneto.gr
Plaža počinje od savremene luke.
Preko puta su prodavnice, barovi, taverne, hoteli, iznad plaže je šetalište do stare (mletacke luke i dalje).  
Može se stići autom, busem, peške.
Plaža je peščanaPlićak je od par metara u daljinu. Voda je topla i čista.
Pogodna za porodiceOsobe koje se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima mogu stići do plaže. Ima spasioce.

Tuševi i kabine za presvlačenje (na delovima koje su zakupili hoteli) piše da je samo za goste, ali vas niko neće proveravati, ako želite da ih koristite.

Dostupne su razne sportske aktivnosti (odbojka na pesku, tenis na pesku...).

Kada su  talasi voda neće baš biti tirkizna, jer se diže pesak (ako je to nekom važno).
U  julu i avgustu ima  sevrnog snažnog vetra koji zovu Meltemi i tada ima talasa, nekad većih )podugnuta je crvena zastavica), nekad manjih. Ako su talasi manji, možete se bacati u talase, ali ne smete plivati.
Ja sam krajem jula (na prvom letovanju u Retimnu) imala dva vetrovita dana i  tada sam obišla stari grad i Arkadi manastir, a drugog dana sam otišla na Santorini.
U julu i avgustu može se reći da je prepuna turista, mada na 13 km prostora, se uvek može naći mesto i za vas. Jedna od bučnijih plaža.
Suncobran i dve lažaljke 7/9 evra, ali uve možete naći mesto za svoj suncobran (4,5 evra u Jumbo - 7 evra najjefitiniji, a trebaće vam sigurno i za druge plaže.)

VAŽNO: ako vidite označeno mesto u pesku, to je znak da su kornjačice tu izlegle jaja - o tome se veoma vodi računa. Ako vidite kornjacicu, trebali bi da se obratite nekom od mestana koji ce pozvati nadlezne da ih zaštite.

2. KOUMBES plaža
 
Retimno plaza KOUMBES
Retimno plaža: Koumbes. Photo :  greekhotel.gr

KOUMBES plaža je sa leve strane od starog grada, na 20-ak minuta hoda, sa pogledom na Fortezzu. Može se stići i gradskim autobusom, kolima, motociklom.
Peščana duga plaža sa isim karakteristikama, ako i gradska plaža, osim sto nije pristipačna za osobe koje se teže kreću ili su u invalidskim kolicima.
Udaljenost od graske plaže je oko 2.5 km.

3. PERVOLIA, MISIRA, PLATANIAS plaže

U nastavku gradske plaže.
Ovo su imena tri predgrađa Retimna, istočno od centra na udaljenosti 3 - 5 km.  U Misiri se na plažu može stići i  prelazeći  daščani most preko osušenog korita reke i kroz trsku.
Plaže su peščane.
Do Retimna se ide busem. Ima taverni, rent-a-car agencija, radnjica ...
Hoteli imaju bazene, ali doći na Krit da bi sedela na bazenu je za mene samo bacanje novca, jer to mogu uraditi i na mnogo bližim i jeftinijim destinacijama

(Ne bih ja tamo letovala,jer ako već izdvajam, za nas,veliku sumu novca, ipak želim da budem bliže zanimljivim mestima sa diskotekama i kulturnim spomenicima... a ne još da izdvajam (nepotredno) dodatni novac za autobus ili benzin. Meni su ova mesta -  daleko od svega. 
Ako želite možete podeliti sa nama Vaša iskustva o letovanju u ovim mestima.)



4.  SPILIA ili PLAŽA PEĆINA ili  MALIU RIAKI (TOU MALIOU TO RYAKI)



Plaža na putu za Iraklio, 15km od Retimna. Prelepa.
Dostupna morociklom.
Iz pravca Retimna ćete videti CRETA FARMS fabriku, sa ogromnim njihovim zaštitnim znakom ovalnog oblika na vrhu. Nakon te fabrike koja je sa vaše desne strane, doćićete do pumpi EKO sa obe strane puta.
Videćete iza leve pumpe put koji se odvaja levo.
Da ne bi prelazili na suprotnu stranu puta mođete da uđete na desnu EKO pumpu i kao da želite da se vratite ka retimnu - vi predjete na levu stranu puta i dođeete do skretanja.
Šljunkovita.
Voda je duboka i nije topla kao u Retimnu  i može biti većih talasa.
Plaža je zaštićena živopisnim stenama u kojima su pećine sa desne i leve strane. Obožavam da posmatram predivne oblike koje priroda zapisuje u stenama.
Ima suncobrana i ležaljki i mala kantina. Nikada nema mnogo ljudi na plaži.

5. KAMARI  ili Geropotamos arch 


Kamara ili Geropotamos Arch. Photo : Ognik 
Ime je dobila po luku koji je priroda napravila od stena. Mesto je nepristupačno sa kopna i rekla bih da je zanimljivi deo obale, a ne plaža.
Kada duva vetar i ima talasa ovde jednostavno more prekrije uski deo uz obalu. Do Kamare se dolazi čamcem, brodićem (ako ga imate) ili plivanjem (i ronjenjem) od plaže Geropotamos koja je udaljena 400 metara.

6. GEROPOTAMOS plaža

Ova peščana plaža se nalazi oko 18 km od Retimna. Do nje se dolazi autom, motorom ili autobusom.
Nalazi se ispod Geropotamos mosta (Geropotamos bridge) na putu za Iraklio.  Kada siđete sa mosta nailazite na šljunčano - zemljani putic, uzak i strm.
Nema spasioce. More je hladnije i duboko, jer se na tom mestu  uliva istoimena  reka u more. Na mestu gde je ušće reka pravi malo jezero. Nema mnogo turista, tiha je i mirna.
Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobran. Postoji taverna u kojoj možete pojesti i popiti.
Može se stiči i busem Retimno - Iraklio ili Retimno - Panormo koji ide na svakih pola sata. Cena karte je 2,40 evra u jednom pravcu.
Može se stiči i busem Retimno - Iraklio ili Retimno Panormo koji ide na svakih pola sata. Cena karte je 2,40 evra u jednom pravcu.
Pri povratku mašete (skičite, vrištite) vozaču da stane... Nije daleko od istine, ali pre toga se raspitajte kod konobara u taverni na plaži, gde staje obično autobus.
Plaza Retimno - Geropotamos
Geropotamos Beach. Photo : veneto.gr
*** Ne zaboravite da vozaču skrenete pažnju da izlazite u Geropotamos-u.
Ovo pravilo važi za lokalne i međugradske buseve - UVEK napomenite tj. skrenite pažnju vozaču - gde želite da siđete, jer u protivnom (ako kažete samo jednom) možete završiti ko zna na kojoj stanici.
Možda bi bilo najbolje napisati ime stanice na kojo želite da siđete - kako ne bi došlo do nesporazuma.
*** Kao i cela severna obala i ovde u julu i avgustu može biti veoma vetrovito.


7. BALI  plaža

Oko 34 kilometra od Retimna ka Irakliu, ispod autoputa je Bali plaža, u istoimenom ribarskom selu Bali. Na putu ćete videti znak za odvajanje - Mpali / Bali.
U selu ima 4 peščane plaže, koje su uglavnom prepune (u sezoni). Subotom i nedeljom je naročito gužva, jer dolaze krićani iz Iraklia na vikend.
Velika plaža, Livadi  je na udaru vetra. Do delića koji se zove Kouskouras se može doći samo šetnjom od plaže Livadi. Varkotopos je u ribarskoj luci i odličan je za porodice sa decom (pogledajte video).
I meni najlepša u ovo delu, jer se lako stiže do stena, Karavostasis, ali ona je i najbučnija i najmanja.

Voda je zaista kristalna. Na plažama ima suncobrana i ležaljki (neke su rezervisane - na najvećoj plaži samo za goste hotela), Neke se plaćaju i do 8 evra, ako ne ponesete svoj.
Ima tuševa. Iznad plaža su taverne sa lepim pogledom.
Oko plaža su (za mene mnogo intersantnije od peska) stene, pa je zgodno imati patike ako želite da uživate penjući se i spuštajući se. Roniti odve je veoma interesantno.
Na videu je odlično prikazan Bali, pa možete pogledati.



*** Pre Balija postoji putokaz za Melidoni Pećinu (Melidoni Cave), pa možete svratiti. Melidoni pećina pored izuzetne prirodne lepote je i simbol tragičnog stradanja krićana u vreme truske okupacije ostrva.


8. GLAROS i KATEVATI plaža - Charakas

Od Retimna na 36-om kilometru, a 44 km od Irakliona. Do njih se stiže motorom ili peške. Ali mali deo puta od silazka sa glavnog puta.
Ko voli divljinu i kamenje, dubinu, ronjenje, pesak, raj  ...
Ponesite sa sobom vodu, suncobran , šešir, sendviče, patike ... jer na ovim plažama nema nikakvih turističkih ponuda.


GLAROS i KATEVATI plaža
FOTO ALBUM koji može da vam dočara lepotu ovog mesta je definitovno ovaj na flikr.com odakle je i ova fotografija.

Skrenite sa autoputa na makadamski put, i pažljivo nađite mesto da ostavite auto (zaštitite stakla da ne ulazi toplota) i produžite pešice, a ako ste motorom mođete doći do Katevati plaže.
Do Glarosa (sa peskom, ali samo na obali) i ostalih plažica se ide peške.
Mesto je odlično za ronjenje.



ima jos.. nastavak sledi ... 

5 comments:

  1. Koju plazu od ove tri . PERVOLIA, MISIRA, PLATANIAS preporucujete?

    ReplyDelete
    Replies
    1. One se nadovezuju jedna na drugu... ako bih birala . ne bih nikada letovala u tim mestima.. . Može se reci i da je Ako bih bas morala otišla bi Perivolia plažu jer je najbliza gradu.
      Pozdrav!

      Delete
  2. Da li se neko vratio sa Krita? Gledam prognozu vremena ovde, i cela sezona je počela malo hladnije, može li neka informacija iz prve ruke? Sve nešto između 20 i 25C... Krit ume da udari i u 40+

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav, na Kritu je stanje regularno.: suncano, vetrovito i odlicno za kupanje... kisa se ocekuje tek u duboku jesen ...
      Prosecna temperatura na Kritu je u Junu oko 26 Julu oko 27, Avgust oko 28 stepeni.
      Veoma retko na Kritu je temperatura 40+ ...
      Mozes pratiti temperatuturu i ovde
      -- >> http://www.okairos.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7/
      ili na Weather2umbrella
      -->> http://www.weather2umbrella.com/sr/vremenska-prognoza-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/eta2/3/40013/0

      Pozdrav!

      Delete
  3. Avgust 28?? To je prolecna temperatura! Da li je neko skoro isao, kako je?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...